Новини Компанії

Оптимальний продуктовий кошик або харчуймося ефективно

Для ефективного функціонування, людський організм необхідно забезпечувати енергією

Одиницею виміру енергії, яка надходить від харчування, є калорія.

Для продуктів харчування енергетична цінність вказується із розрахунку на 100 грамів продукту(або на 100 мл напоїв), та включає в себе відомості про кількість трьох основних компонентів - білків, жирів та вуглеводів - і загальну енергетичну цінність. Вміст білків, жирів, вуглеводів відображається у грамах, а калорійність – в ккал і кДж ( 1ккал = 4,1868 кДж)

Енергетична цінність жирів складає 9,29 ккал/г, білків 4,1 ккал/г, вуглеводів 4,1 ккал/г.

Хімічний склад і харчова цінність деяких поширених харчових продуктів (на 100 г): 
крупа гречана        - 325 ккал, білки 10.5 г, жири 2.3 г, вуглеводи 63.6 г
горох                      - 304 ккал, білки 19.3 г, жири  2.2 г, вуглеводи 49.8 г
масло вершкове    - 734 ккал, білки  0.4 г, жири 78.5 г, вуглеводи 0.5 г

Встановлені рекомендовані норми білків, жирів, вуглеводів. Так, наприклад добова норма для дітей віком від 7 до 10 років складає - білків 78 г, жирів 70 г, вуглеводів 364 г, для чоловіків віком від 60 до 74 років - 65 г, 60 г, 300 г відповідно, і так для всіх інших категорій.

Під час харчування організм використовує енергію для різних цілей: регулювання дихання, перекачування крові та etc.  

Необхідний мінімум енергії для виживання називається показником базального метаболізму, який становить для дорослих жінок 1 330 ккал, а для дорослих чоловіків - 1 680 ккал.

Найбільш енергозатратні види діяльності (ккал/год):
1.Біг по сходах – 900;
2.Швидкий біг (16 км/г) – 750;
3.Поїздка на велосипеді (20 км/г) – 540;
4.Швидке плавання (2,4 км/г) – 460.

Проте добова норма необхідних для функціонування людського організму калорій залежить від віку, статі, зросту та ступеню фізичної активності, і розраховується за формулами Міффлина-Сан Жеора або Харриса-Бенедикта.

Формула основного обміну Міффлина-Сан Жеора має вигляд:
для жінок, кількість калорій = 10 * вага (кг) + 6.25 * зріст (см) - 4,92 * вік (роки) - 161;
для чоловіків, кількість калорій = 10 * вага (кг) + 6.25 * зріст (см) - 4,92 * вік (роки) + 5.

Дані розрахунки коригуються на коефіцієнти фізичного навантаження, зокрема на мінімальне навантаження (сидяча робота) коефіцієнт складає 1.2 та інші.

Наприклад, для чоловіка 40 років, вагою 75 кг, зростом 180 см, та відсутністю фізичного навантаження добова потреба по формулі Міффлина-Сан Жеора складатиме 2 016 кілокалорій.

Для простоти подальших розрахунків оберемо один продукт, а саме: гамбургер вартістю 24 грн., який містить 253 кілокалорій. 

З метою підтримання енергетичного балансу організму чоловіку 40 років на добу необхідно спожити майже 8 гамбургерів загальною вартість 192 грн., або на місяць - 5 760 грн.(192 грн.* 30 днів)

Проте для здорового харчування людині потрібні різні, збалансовані за багатьма факторами продукти – так званий продуктовий набір, який дасть змогу отримувати рекомендовані норми ккал, білків, жирів та вуглеводів при мінімальних витратах на придбання продуктів.

У цьому і полягає мета послуги побудови оптимального енергетичного балансу людини, а саме: формування продуктового кошику (вид продукту та його ваги), який забезпечить енергетичний баланс при мінімальних витратах на придбання.

Алгоритм надання послуги побудови оптимального енергетичного балансу людини від InBridge Consulting:

1.Побудова оптимізаційного рівняння з метою визначення мінімальної вартості продуктового набору для підтримання енергетичного балансу.

Мінімальна вартість продуктового набору = 25 грн. * к-сть ПРОДУКТУ #1 + 44 грн. * к-сть ПРОДУКТУ #2 + … + ХХ грн. * к-сть ПРОДУКТУ #N,

де  25 грн. - умовна вартість продукту #1 
      44 грн. - умовна вартість продукту #2

2.Встановлення обмежень для оптимізаційного рівняння.

Визначення кількості необхідних калорій для різних категорій людей за допомогою формул Міффлина-Сан Жеора або Харриса-Бенедикта
Дотримання норм добової потреби у білках, жирах та вуглеводах та інших обмежень.

3.Розв’язування оптимізаційного рівняння з метою визначення мінімальної вартості продуктового набору для підтримання енергетичного балансу із врахуванням обмежень (п.2)

4.Опрацювання отриманих результатів. 
Результатом обчислення оптимізаційного рівняння буде сформований продуктовий набір (перелік та вага), що забезпечить людині підтримання енергетичного балансу організму при мінімальній їх вартості.

Використання результатів
Великі торгові Компанії рекомендують власним покупцям придбання обчисленого продуктового набору, який забезпечить оптимальний баланс між енергетичною цінністю продуктів та їх вартістю. Дане придбання може бути рекомендованим у вигляді як готових наборів, так і як розповсюдження на території торгового залу рекламних матеріалів з інформацією про продуктовий набір, який покупцю можна буде самому зібрати в торговому залі.

Фізичні особи можуть використовувати результати розвязку оптимізаційного рівняння для формування продуктового набору самостійно.

Дана послуга надається InBridge Consulting із врахуванням інших особливостей здорового харчування та із залученням дієтолога.

Розв’язування оптимізаційних рівнянь проводиться професійними математичними інструментами.

Харчуймося ефективно з InBridge Consulting.